Fördelar med vattengymnastik

Vattengymnastik ger resultat på kondition, smidighet, styrka och förbränning samtidigt som det är ett väldigt skonsamt sätt att träna. Därför är vattengympa optimalt för gravida eller för de som exempelvis har ett knä- och ryggproblem.


VattengymnastikEftersom du endast väger 15 procent av din egen kroppsvikt behöver inte du bära upp din egen kropp utan kan fokusera helt på muskelrörelsen.

Vattenmotstånden fungerar som en bromskraft och energiförbrukningen blir högre än om du skulle göra samma övning på land. Vattenmotstånden gör att varje rörelse går väldigt sakta vilket minimerar skaderisken. Du överbelastar inte heller senor, leder, skelett eller muskler.

Eftersom du måste hålla dig kvar på samma plats samtidigt som du tränar så måste du använda flera olika muskler samtidigt. Detta höjer energiförbrukningen.

Bra träning för gravida

Vattengymnastik sägs vara en optimal träningsform för gravida då vattnet avlastar och stödjer trötta muskler.

Många läkare och sjukgymnaster brukar även rekommendera vattengymnastik i samband med foglossning. Det finns ingen träning som botar foglossning men sägs lindra då vattengymnastik stärker kroppen och välbefinnandet.

Finns det inte vattengympa för gravida där du bor kan du försöka göra egna övningar i vattnet. Det enda du kan tänka på är att du ska försöka undvika bottenstötningar och helst att vattnet ska ligga mellan 28–29 grader.

Du kan själv öka effekten

Vill du öka effekten av vattengymnastiken kan du antingen öka hastigheten på rörelserna, göra så att motståndet blir större genom att exempelvis ha öppen hand eller lägga till redskap. Exempel på redskap som används vid vattengymnastik är korv, boll, hantlar, gummiband och frisbee.

Tänk på att:
  • Om du tränar i en bassäng där du bottnar ska du välja en plats i bassängen där vattnet ungefär går upp till armhålorna
  • Undvik att skvätta och jobba i stället vertikalt längst med vatten ytan
  • Spänn din bål under rörelserna